ОЦІНЮВАННЯ ЧАСТОТИ В СУЧАСНИХ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ - Тріска, Наталія Романівна; Бірюков , Микола Леонідович (Збірник матеріалів Міжнародної науково-технічної конференції «ПЕРСПЕКТИВИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ», 2022)
Модернізація інфраструктури та технологічних процесів в енергосистемах здійснюється в рамках концепції створення “інтелектуальних мереж електропостачання” (“smart grid”) на базі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. В системах “smart grid” необхідний інтенсивний та всебічний моніторинг характеристик електричних сигналів з використанням сучасних методів обробки сигналів. Одним з базових параметрів енергосистеми, що підлягає вимірюванню й аналізу, є основна частота, яка використовується для визначення робочого стану системи і контролю якості електроенергії, а також є основою для оцінювання інших параметрів. В доповіді розглянуто можливості оцінювання та поглибленого аналізу частоти сигналів в енергетичних системах з використанням методів та математичного апарату, що традиційно використовуються для оцінювання параметрів цифрових сигналів в телекомунікаціях.